Hoe kan ik brochures en magazines laten drukken?
Verschillende bindwijzes voor magazines
Voordat je je brochures en magazines laat drukken, zijn er belangrijke punten die je vooraf moet bepalen. Op basis van deze keuzes kan je aan de opmaak ervan beginnen:
- Bepaal en selecteer het formaat. Naar aanleiding van je content en de gewenste uitstraling, komt hier het formaat uit voort.
- Bepaal de gewenste papiersoort. In magazines wordt veel gekozen voor een matte of silk uitstraling.
- Bepaal het aantal pagina's. Je hoeveelheid tekst en afbeelding zijn hier leidend in.
- Kies je afwerking. Deze wordt bepaald door het aantal pagina's en de gewenste uitstraling.
Geniet gebrocheerd
De meest gebruikte wijze van afwerking van je drukwerk is geniet gebrocheerd. Vanaf 8 pagina's kunnen je katernen gebonden worden door middel van nietjes. De meest gerbuikte vorm is twee platte nietjes in de rug. Ook kan je hiervoor twee oognieten gebruiken, vier oognieten wordt ook vaak gehanteerd, om je brochure op te kunnen bergen in een ringband. (Een katern is een gevouwen drukvel van een bepaald aantal pagina's) Wij kunnen brochures van 8 t/m 64 pagina's nieten in de rug. Zodra je meer dan 64 pagina's gebruikt, is het beter te kiezen voor gelijmd gebrocheerd of een wire-o binding. Hierdoor zal je boekwerk beter en mooier open blijven liggen en niet bol of open gaan staan.
Gelijmd gebrocheerd
Een magazine gelijmd gebrocheerd afwerken is een klassieke manier van afwerken. De bekende paperbacks zijn hier een goed voorbeeld van. Deze worden gedrukt op houtvrij offset, romandruk, en gelijmd in hotmelt, een lijm die verwarmd wordt aangebracht. Bij het afkoelen van de lijm zal deze uitharden en de pagina's binden. Hierbij wordt er niet met katernen gewerkt maar wordt je boek op volgorde gedrukt, hierdoor ben je zeker van de juiste volgorde en paginering. Hierna wordt de omslag gedrukt, eventueel voorzien van een laminaat en hierna gerild. Houd hierbij rekening met het formaat van de rug, afhankelijk van het aantal pagina's en de dikte van het papier. Wij rillen de rug en ook wordt de omslag voorzien van platrillen op voor- en achterzijde. Voor het meten van de juiste rugdikte gebruik je onze rugdikte-calculator. Gelijmd brocheren kan door middel van hotmelt-lijm of PUR-belijming. PUR-lijm zorgt voor een nog sterkere binding door de chemische reactie van de lijm. Deze lijm wordt veel gebruikt voor magazines die op gesatineerde papiersoorten gedrukt worden. Nadeel hiervan is de uitharding die 24 uur nodig heeft.
Wire-o binding
Een wire-o of een spiraalbinding is een afwerking waarbij je kiest voor een efficient gebruik. Deze vorm van afwerking laat je boekwerk mooi open liggen en geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om eenvoudig je binnenwerk te kunnen beschrijven. Ook in deze vorm wordt het binnenwerk als een boekblok opvolgend gedrukt. We kunnen je spiraalbinding of wire-o aanbrengen in verschillende kleuren.
Speciale bindingen
Genaaid gebonden: de katernen worden gevouwen en genaaid in de rug voor extra versteviging. Hierna worden deze gelijmd en ingelegd, gehangen, in de omslag. Dit kan een softcover of hardcover omslag zijn. Een gebonden boek wordt in deze vorm verwerkt omdat het een duurzame vorm van afwerken is en het boek lang houdbaar blijft.
Zwitsers gebonden: dit is een vorm van afwerken waarbij de katernen genaaid gebonden én gelijmd worden, waarbij de rug zichtbaar blijft. De omslag gaat namelijk volledig om het boekblok.
Heb je nog vragen over de diverse afwerkingsvormen, neem dan contact met ons op.